top of page

Che Guevara - Frihetskämpe eller terrorist?

Che Guevara är en komplex och kontroversiell figur i historien, och hans liv och arv har varit föremål för mycket debatt och analys. I den här uppsatsen kommer vi att utforska Che Guevaras liv, hans bidrag till den kubanska revolutionen och hans inverkan på världshistorien.


Che Guevara föddes den 14 juni 1928 i Rosario, Argentina. Han studerade medicin vid universitetet i Buenos Aires och arbetade senare som läkare i Guatemala. Det var under denna tid som han blev intresserad av revolutionär politik och började se behovet av en socialistisk revolution i Latinamerika. 1955 träffade han Fidel Castro och gick med i rörelsen för att störta den kubanska regeringen.


Che spelade en avgörande roll i den kubanska revolutionen och tjänstgjorde som gerillaledare och militärstrateg. Han kämpade tillsammans med Fidel Castro och andra revolutionärer i Sierra Maestra-bergen, och var avgörande för erövringen av staden Santa Clara, vilket ledde till att Batista-regimen kollapsade. Efter revolutionen hade Che flera nyckelpositioner i den nya kubanska regeringen, bland annat som industriminister.


Che Guevara var en engagerad marxist och trodde på behovet av en global revolution. Han förespråkade för att störta kapitalismen och upprättandet av ett socialistiskt system baserat på arbetarkontroll över produktionsmedlen. Han reste mycket över hela världen, inklusive till Afrika och Asien, för att stödja revolutionära rörelser. 1967 tillfångatogs han och avrättades av den bolivianska militären medan han försökte uppmuntra en revolution i det landet.


Che Guevaras arv är komplext och mångfacetterat. Han ses ofta som en hjälte och symbol för revolutionär kamp, ​​särskilt i Latinamerika. Hans bild, berömd fångad i det ikoniska fotografiet av Alberto Korda, har blivit en global ikon för motstånd och uppror. Men han är också en kontroversiell figur, och hans roll i den kubanska regeringen och hans förespråkande för väpnad kamp har kritiserats av vissa.


Källor:


Andersson, Jon Lee. Che Guevara: Ett revolutionärt liv. New York: Grove Press, 1997.

Booth, John A. The End and the Beginning: The Nicaraguan Revolution. Boulder, CO: Westview Press, 1984.

Guevara, Che. The Motorcycle Diaries: Notes on a Latin American Journey. Ocean Press, 2003.

Jay, Martin. Marxism och totalitet: The Adventures of a Concept från Lukács till Habermas. Berkeley: University of California Press, 1984.

Lynch, Kevin. Che Guevara: En biografi. Santa Barbara, Kalifornien: Greenwood, 2010.

Taibo, Paco Ignacio II. Che Guevara: Revolutionens ekonomi. Chicago: Haymarket Books, 2015.

Taibo, Paco Ignacio II. Guevara, även känd som Che. New York: St. Martin's Press, 1997.

Zinn, Howard. En folkets historia i USA. New York: Harper Perennial, 2005.

23 visningar

Comments


bottom of page