top of page

Amerikanska inbördeskriget - En väldigt blodig konflikt


Det amerikanska inbördeskriget var ett avgörande ögonblick i USA:s historia. Konflikten, som varade från 1861 till 1865, ställde unionsstaterna i norr mot de konfedererade staterna i söder i en kamp som slutligen resulterade i avskaffandet av slaveriet och bevarandet av unionen.


Rötterna till inbördeskriget kan spåras tillbaka till slaveriets institution och spänningarna mellan nord och söder i frågan. Medan Norden hade avskaffat slaveriet i mitten av 1800-talet, förlitade sig södern starkt på institutionen för att stödja sin ekonomi, och det fanns ett betydande motstånd mot ansträngningar för att få slut på det. USA:s nordstater såg slaveriet som onödigt, eftersom de hade stora fabriker och billig arbetskraft. Det gjorde inte sydstaterna som var beroende av slaveriet för att klara sig. För att betala industrialiseringen av landet höjde presidenten Abraham Lincoln skatterna. Sydstaterna fick betala dubbelt så hög skatt, vilket ledde till att många företag gick i konkurs.


Två viktiga händelser:

• 40 sydstatare dör på en resturang pga. förgiftning – Man skyller på nordstaterna.

• John Brown bränner ner ett vapenlager i syd. Han hängs senare och ses som en terrorist i syd, men får helgonstatus i norr.


Denna spänning ledde slutligen till att flera sydstater splittrades, som bildade Amerikas konfedererade stater.


Inbördeskriget började den 12 april 1861 när konfedererade styrkor attackerade Fort Sumter i South Carolina. Till en början gick kriget bra för sydstaterna som vann flera tidiga segrar. Konflikten eskalerade snabbt, med strider över hela landet. Men eftersom nordstaterna hade nästan 3 gånger så stor befolkning, större arme och fler industrier drog kriget ut på tiden. Nordstaterna hade också fler tåg, vilket gjorde att de var mer flexibla än sydstaterna. General Robert E. Lee försökte vinna kriget genom att provocera fram ett stort slag, vinna och sedan ta Washington. Några av de mest betydande striderna inkluderade det första slaget vid Bull Run, slaget vid Antietam och slutligen slaget vid Gettysburg. Problemet för Lee var inte att han hade färre trupper än nordstaterna, utan att han var så säker på seger. Lee vägrade att bege sig därifrån, trots att nordstaterna hade tagit den stora kullen och grävt ner sig.


Unionen gick till slut som segrare och konfederationen kapitulerade 1865. Kriget hade en djupgående inverkan på USA, vilket ledde till slutet på slaveriet och återföreningen av landet. Men det resulterade också i hundratusentals människors död och lämnade djupa ärr på det amerikanska samhället som dröjde sig kvar i många år.


Idag är inbördeskriget ihågkommen som ett avgörande ögonblick i amerikansk historia, som representerar både de mörkaste och mest triumferande aspekterna av landets förflutna.


Källor:


"Amerikanska inbördeskriget." History.com. Öppnad 2 april 2023. https://www.history.com/topics/american-civil-war/american-civil-war-history.

McPherson, James M. Battle Cry of Freedom: The Civil War Era. New York: Oxford University Press, 1988.

Faust, Drew Gilpin. Denna republik av lidande: Döden och det amerikanska inbördeskriget. New York: Vintage Books, 2008.

Catton, Bruce. Inbördeskriget. Boston: Mariner Books, 2004.

Foner, Eric. Rekonstruktion: America's Unfinished Revolution, 1863-1877. New York: Harper Perennial Modern Classics, 2014.

17 visningar

Comments


bottom of page