top of page

Alfred Nobel


Alfred Nobel var en svensk kemist, ingenjör och uppfinnare som är mest känd för att ha uppfunnit dynamit, ett kraftfullt explosivt material som revolutionerade bygg- och gruvindustrin. Han föddes den 21 oktober 1833 i Stockholm, Sverige och dog den 10 december 1896 i San Remo, Italien.


Trots sitt engagemang i produktionen av ett förstörelsevapen var Nobel en fredens man och hade en djup önskan att bidra till mänsklighetens förbättring. Denna önskan motiverades av hans ånger över den destruktiva användningen av dynamit i krig, och han bestämde sig för att använda sin rikedom för att främja fred och uppmuntra vetenskapliga framsteg. För detta ändamål instiftade han Nobelpriserna, som nu betraktas som de mest prestigefyllda utmärkelserna inom områdena fysik, kemi, medicin, litteratur och fred.


År 1895 skrev Nobel sitt sista testamente och testamente där han specificerade att majoriteten av hans förmögenhet, uppskattad till mer än 31 miljoner svenska kronor, skulle användas för att skapa Nobelpriset. Han ledde till att priserna delas ut årligen till personer som har gjort betydande bidrag till mänskligheten inom fysik, kemi, medicin, litteratur och fred. Nobels fredspris, i synnerhet, har varit avgörande för att främja fred och lösa konflikter runt om i världen, och har tilldelats många anmärkningsvärda personer inklusive Nelson Mandela, Moder Teresa och Internationella Röda Korset.


Alfred Nobel var en lysande uppfinnare och ingenjör, men han var också en djupt medkännande och visionär individ som försökte använda sin rikedom och inflytande för att göra världen till en bättre plats. Genom Nobelpriset har han lämnat ett bestående arv som fortsätter att inspirera människor över hela världen att sträva efter excellens och att arbeta för en mer fredlig och harmonisk värld.


Källor:


Nobelprisets officiella hemsida, nobelprize.org

Alfred Nobels biografi, Nobelprize.org

"Alfred Nobel: The Man Behind the Peace Prize" av Ken Ross, Nobelprize.org

"The Legacy of Alfred Nobel" av Michael Dobbs, The Washington Post, 10 december 1996.

9 visningar

コメント


bottom of page