top of page

Alexander Pushkin - Rysslands största poet?


Alexander Pushkin är en av de mest hyllade och inflytelserika ryska författarna genom tiderna. Hans verk har haft en djupgående inverkan på rysk litteratur, och hans innovativa användning av språk och form bidrog till att forma det moderna ryska språket. I den här uppsatsen kommer vi att utforska Pushkins liv, hans litterära bidrag och hans bestående arv.


Alexander Pushkins liv


Alexander Sergeyevich Pushkin föddes den 6 juni 1799 i Moskva, Ryssland. Han kom från en adlig familj och var barnbarnsbarn till Abram Gannibal, en etiopier som fördes till Ryssland som slav och senare blev militärgeneral under Peter den store. Pushkins far, Sergey Lvovich Pushkin, var en mindreårig regeringstjänsteman, och hans mor, Nadezhda Osipovna Gannibal, var ett barnbarn till Abram Gannibal.


Pushkin växte upp i en flerspråkig miljö och talade flytande franska, italienska och tyska, såväl som ryska. Han visade talang för att skriva från ung ålder och skrev sin första dikt när han bara var 14 år gammal. 1811 skrev Pushkin in sig på Imperial Lyceum i Tsarskoye Selo, en prestigefylld internatskola för den ryska adelns barn. Det var på Lyceum han började utveckla sina litterära talanger och bli intresserad av rysk historia och folklore.


Efter att ha tagit examen från Lyceum 1817 utnämndes Pushkin till en tjänst i utrikesministeriet i St. Petersburg. Emellertid tyckte han att arbetet var ouppfyllande och ägnade mycket av sin tid åt att skriva poesi och umgås med andra litterära personer. 1820 publicerade han sitt första stora verk, en lång dikt kallad "Ruslan och Lyudmila", som var baserad på ryska folksagor.


Pushkin fortsatte att skriva produktivt under 1820-talet och publicerade ett antal verk i olika genrer, inklusive poesi, drama och prosa. Hans författarskap präglades av en lyrisk, uttrycksfull stil som drog på rysk folklore och historia. Han experimenterade också med olika litterära former, inklusive den lyriska dikten, den berättande dikten och novellen.


1831 gifte Pushkin sig med Natalia Goncharova, en ung kvinna från en adlig familj. Paret fick fyra barn tillsammans, men deras äktenskap kantades av ekonomiska svårigheter och otrohet på båda sidor. Pusjkins litterära produktion minskade under denna period, och han blev allt mer desillusionerad av livet i Ryssland. 1837 blev han inblandad i en skandalös duell med Georges d'Anthès, en fransk officer som ryktades ha en affär med Pushkins fru. Pushkin sårades dödligt i duellen och dog två dagar senare, den 29 januari 1837.


Alexander Pushkins litterära bidrag


Pushkins litterära bidrag var enorma och varierande och spänner över ett brett spektrum av genrer och former. Hans poesi, i synnerhet, hade en djupgående inverkan på rysk litteratur och bidrog till att etablera det moderna ryska språket som ett litterärt språk.


Ett av Pushkins mest kända verk är hans långa berättande dikt, "Eugene Onegin", som publicerades 1833. Dikten berättar om en trött ung aristokrat vid namn Eugene Onegin, som blir kär i en ung kvinna som heter Tatyana. Onegin kan dock inte ge tillbaka Tatyanas kärlek och gifter sig så småningom med en annan kvinna. Dikten är ett mästerverk av rysk litteratur, som kombinerar element av romantik, satir och sociala kommentarer.


Pushkin skrev också ett antal pjäser, däribland "Boris Godunov", ett historiskt drama baserat på en rysk tsars liv från 1500-talet.

20 visningar

Comments


bottom of page