Alan Turing (1912-1954) var en engelsk matematiker, logiker och datavetare som spelade en avgörande roll i att knäcka Nazitysklands Enigma-kod under andra världskriget och anses allmänt vara fadern till teoretisk datavetenskap och artificiell intelligens.
Född i London visade Turing exceptionella matematiska förmågor i tidig ålder och fortsatte att studera vid det prestigefyllda King's College, Cambridge, där han introducerades till grunderna för matematisk logik och begreppet algoritmer. Efter examen gick han med i Government Code and Cypher School i Bletchley Park, där han fick i uppdrag att knäcka Enigma-koden som användes av tyskarna för att kryptera deras meddelanden. Med hjälp av en maskin som han designade, känd som Bombe, kunde Turing och hans team dechiffrera meddelanden och ge avgörande underrättelser till de allierade, vilket hjälpte till att förkorta kriget och rädda otaliga liv.
Efter kriget fortsatte Turing sitt arbete inom datavetenskap och föreslog konceptet Universal Turing-maskinen, en teoretisk modell av en maskin som kan utföra vilken matematisk beräkning som helst som är mekaniskt beräkningsbar. Detta arbete lade grunden för den moderna teorin om beräkning och anses vara ett av de viktigaste bidragen till området.
Utöver sitt arbete inom datavetenskap var Turing också en banbrytande forskare inom området artificiell intelligens, och föreslog konceptet imitationsspelet, nu känt som Turing-testet, som används för att fastställa en maskins förmåga att uppvisa intelligent beteende motsvarande till eller omöjlig att skilja från en människas.
Turings liv avbröts dock när han dömdes för homosexualitet, vilket då var ett brott i Storbritannien, och tvingades genomgå kemisk kastrering. Han begick självmord två år senare. 2009 utfärdade dåvarande premiärminister Gordon Brown en offentlig ursäkt på uppdrag av den brittiska regeringen för hur Turing behandlades och 2013 beviljade drottning Elizabeth II honom en postum benådning.
Alan Turings arv fortsätter att ha en djupgående inverkan på världen idag. Hans arbete lade grunden för modern datoranvändning och AI, och hans bidrag till att knäcka Enigma-koden anses ha förändrat krigets gång. Han är ihågkommen som en briljant och banbrytande vetenskapsman, vars arbete banade väg för många av de tekniska framstegen under 20- och 2000-talen.
Källor:
"Alan Turing" i Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., https://www.britannica.com/biography/Alan-Turing
"Alan Turing (1912-1954)" i The Turing Test, n.d., http://www.turing.org.uk/turing/
"Alan Turing" i Computer History Museum, Computer History Museum, https://www.computerhistory.org/fellowawards/hall/alan-turing/
"Alan Turing: The father of modern computing" i BBC, BBC, 12 juni 2012, http://www.bbc.co.uk/history/people/alan_turing
Kommentare