top of page

Abraham Lincoln - En av USA:s kändaste presidenter


Abraham Lincoln var USA:s 16:e president, som tjänstgjorde från 1861 fram till hans lönnmord 1865. Han anses allmänt vara en av de största amerikanska presidenterna, främst för sitt ledarskap under inbördeskriget och sina ansträngningar att bevara unionen och få ett slut på slaveriet .


Lincoln föddes den 12 februari 1809 i Hodgenville, Kentucky, och växte upp i fattigdom och fick begränsad formell utbildning. Trots detta blev han en framgångsrik advokat och gick in i politiken och tjänstgjorde som medlem av delstatens lagstiftande församling i Illinois och det amerikanska representanthuset innan han valdes till president 1860.


Lincolns presidentskap präglades av några av de mest utmanande ögonblicken i amerikansk historia. Bara sex veckor efter hans invigning bildades Amerikas konfedererade stater och inbördeskriget började. Lincolns ledarskap under denna tid var kritiskt, eftersom han försökte ena den splittrade nationen och bevara unionen. Han undertecknade också Emancipation Proclamation 1863, som förklarade att alla slavar i konfedererade stater skulle befrias.


Lincolns bidrag till amerikansk demokrati och mänskliga rättigheter har gett honom en plats i historien som en av USA:s största ledare. Hans arv fortsätter att inspirera människor runt om i världen, och hans berömda tal, såsom Gettysburg-talet och det andra invigningstalet, är fortfarande några av de mest betydelsefulla och gripande talen i amerikansk historia.


Källor:


"Abraham Lincoln." Vita huset. Öppnad 2 april 2023. https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/abraham-lincoln/.

Donald, David Herbert. Lincoln. New York: Simon & Schuster, 1995.

Foner, Eric. The Fiery Trial: Abraham Lincoln and American Slavery. New York: W.W. Norton & Company, 2010.

"Abraham Lincoln." History.com. Öppnad 2 april 2023. https://www.history.com/topics/us-presidents/abraham-lincoln.

Lincoln, Abraham. Gettysburg-adressen. Kongressens bibliotek. Öppnad 2 april 2023. https://www.loc.gov/exhibits/gettysburg-address/.

14 visningar

コメント


bottom of page